قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام و قانون مدنی

قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

پادکست قرارداد های شرعی مشارکت کار در اسلام

قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام چه احکامی دارند؟ آیا قراردادهای مذکور در قانون مدنی نیز ذکر گردیده اند؟ شرایط هر کدام چگونه می باشد؟ امروزه افراد زیادی با وکیل تنظیم قرارداد موسسه حقوقی دادخواهان مجد تماس می‌گیرند و سوالات گوناگونی را می پرسند. از جمله  متداول ترین سوالات این افراد می توان به پرسش های مذکور در ابتدای مقاله اشاره داشت. در واقع قراردادها به تنظیم روابط اجتماعی افراد کمک می کنند که از جمله مهم ترین آنها قرارداد مشارکت در کار و قرارداد مشارکت در سرمایه می باشد. به همین خاطر در یکی دیگر از مجموعه مقالات موسسه حقوقی دادخواهان مجد تصمیم گرفته ایم که به این موضوع بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

عقود اسلامی و انواع آن

در اولین گام از بررسی قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام بایستی با عقود اسلامی نیز آشنا شویم. عقود اسلامی، عقودی هستند که در فقه به آنها اشاره شده است. همچنین از آنجایی که قانون مدنی ایران بر پایه فقه و شریعت بنا شده، عقود مذکور در قانون مدنی نیز وجود دارند.

به علاوه بایستی بگوییم عقود اسلامی 11 مورد می باشند که عبارتند از:

  • عقد قرض الحسنه.
  • عقد مضاربه.
  • عقد مشارکت مدنی.
  • عقد مشارکت حقوقی.
  • فروش اقساطی.
  • معاملات سلف.
  • عقد اجاره به شرط تملی
  • عقد جعاله
  • عقد مزارعه
  • عقد مساقات
  • خرید دین
عقود اسلامی و انواع آن
عقود اسلامی و انواع آن

عقد مشارکت چیست؟

یکی دیگر از مواردی که هنگام بررسی قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام باید بدان بپردازیم، تعریف عقد مشارکت می باشد. بر اساس این قرارداد که یکی از عقود اسلامی شناخته می شود، طرفین با یکدیگر توافق می کنند که سرمایه های نقدی یا غیر نقدی خود را با هدف کسب سود با یکدیگر جمع کنند و در زمان اتمام قرارداد با توجه به مفاد آن، سود و زیان تقسیم شود. همچنین بایستی بگوییم، پشتوانه قانونی عقد مشارکت، ماده 571 قانون مدنی می باشد.

در آخر نیز بایستی به ویژگی های قرارداد مذکور اشاره داشته باشیم که عبارتند از:

  • مستمر بودن رابطه طرفین و شراکت آنها در تمام طول مدت قرارداد اگرچه مدت قرارداد، معین خواهد بود.
  • شریک بودن در میزان سود و زیان.
  • شریک بودن در اموال تحت مالکیت شرکاء.

قرارداد مشارکت در کار

اکنون نوبت آن رسیده که به سراغ قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام برویم. به همین منظور ابتدا با قرارداد مشارکت در کار آشنا خواهیم شد. همانطور که در تعریف عقد مشارکت، گفته شد، افراد می توانند سرمایه های غیرنقدی خود را نیز با یکدیگر شریک شوند. این سرمایه غیرنقدی می تواند تخصص یا توان کار کردن باشد.

در نتیجه یکی از انواع عقود مشارکت، قرارداد مشارکت در کار خواهد بود. ضمن این قرارداد، دو یا چند نفر توافق می کنند که با یکدیگر به صورت شراکتی، کاری را انجام دهند و در نهایت نیز در سود حاصل آن کار با یکدیگر شریک شوند. همچنین بایستی بگوییم، در ضمن این قرارداد، یکی از طرفین می تواند تخصص خود را ارائه دهد و شخص مقابل نیز سرمایه استفاده از آن را فراهم کند. همچنین این امکان وجود دارد که هر دوی آنها در کار شریک شوند. به علاوه ممکن است هر دوی آنها هم تخصص و هم سرمایه را فراهم نمایند.

قرارداد مشارکت در کار
قرارداد مشارکت در کار

قرارداد مشارکت در سرمایه:

در اولین بخش از بررسی قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام با قرارداد مشارکت در کار آشنا شدیم. اکنون بایستی به سراغ قرارداد مشارکت در سرمایه برویم. این قرارداد نیز یکی از انواع قراردادهای مشارکت محسوب می شود.

در ضمن قرارداد مشارکت در سرمایه دو نفر توافق می کنند که سرمایه های نقدی یا غیر نقدی خود را با هم جمع کنند و در راستای کسب سود با یکدیگر فعالیت نمایند. اینگونه قراردادها در دنیای امروزی معمولاً زمانی بیشتر استفاده می شود که فردی، ایده راه اندازی کسب و کاری را داشته باشد اما سرمایه لازم برای انجام آن را نداشته باشد. همچنین اگر این شرایط برعکس بود، یعنی فردی سرمایه داشت اما ایده جالبی برای کسب و کار نداشت، می توانست به سراغ قرارداد مشارکت در سرمایه برود.

مواردی که در قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام ذکر می شوند:

در ادامه مسیر بررسی قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام باید با مواردی که در این قراردادها ذکر می شوند، آشنا شویم. این موارد عبارتند از:

  • مشخصات هویتی طرفین بر اساس اوراق هویتی نظیر شناسنامه به صورت کامل.
  • موضوع قرارداد که می تواند مشارکت در کاری خاص یا مشارکت در سرمایه باشد.
  • سرمایه های شرکاء و تعیین نمودن سهم هر یک.
  • مشخص کردن میزان سهم الشرکه.
  • تعیین مدت قرارداد.
  • تعیین فرد ناظر بر انجام موضوع قرارداد به منظور جلوگیری از ضرر و زیان از بین طرفین قرارداد.
  • مشخص نمودن حقوق و تکالیف طرفین.
  • تعیین چگونگی رفع اختلاف و داوری.
  • تعیین تضمین جهت انجام هرچه بهتر موضوع قرارداد.
  • تعیین چگونگی فسخ و تعلیق قرارداد.

اهمیت تنظیم قرارداد مشارکت توسط وکیل:

اکنون که با قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام آشنا شدیم، بایستی به این سوال بپردازیم که چرا باید برای تنظیم قرارداد مشارکت از وکیل تنظیم قرارداد مشورت گرفت؟ همانطور که گفته شد، هدف طرفین قراردادهای شرعی مشارکت کار و سرمایه در اسلام این است که از طریق شراکت، سود و درآمدی را کسب کنند. حال اگر قرارداد بین آنها به درستی منعقد نشود، می تواند شراکت آنها را با مشکل مواجه کند. همچنین برای تنظیم قرارداد مشارکت نکات گوناگونی بایستی رعایت شوند که ممکن است طرفین قرارداد بر آنها مسلط نباشند. به همین خاطر، مشورت با وکیل تنظیم قرارداد حائز اهمیت می باشد.

سخن پایانی:

در قسمت قبلی با اهمیت تنظیم قرارداد مشارکت توسط وکیل تنظیم قرارداد آشنا شدیم اما آیا می توان این کار مهم را به دست وکلای کم تجربه سپرد؟ قطعا خیر. با توجه به اهمیتی که تنظیم اصولی و قانون این قرارداد دارد، بهتر است کار را به کاردان بسپارید.

ما در موسسه دادخواهان مجد با در اختیار داشتن برترین وکلای تنظیم قرارداد در کنار شما عزیزان هستیم تا بتوانید یک قرارداد مشارکت اصولی و قانونی تنظیم کنید. پس همین الان از طریق مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان با متخصصین ما در ارتباط باشید.

درخواست مشاوره فوری

مطالب مشابه

مجتمع ویژه جرایم اقتصادی
دسته‌بندی نشده

مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی

پادکست مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی مجتمع ویژه جرایم اقتصادی چیست؟ قانون آیین دادرسی کیفری، یکی از مهم‌ترین قوانین در نظام قضائی ایران است

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی
دسته‌بندی نشده

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

پادکست تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی مجازات‌های تعزیری یکی از مهم‌ترین انواع مجازات‌ها در نظام حقوقی ایران هستند که به‌منظور حفظ نظم عمومی، اصلاح

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا