عقود اذنی چیست؟

هرآنچه درباره عقود اذنی باید بدانید
به عقودی که در آنها التزام و تعهد وجود نداشته باشد اصطلاحا عقود اذنی گفته می شود. در حقیقت تحقق و اعتبار عقود اذنی بر پایه اذن و رضایت استوار است. نکته ای که باید درباره این عقود بدانید این است که این عقود باید به صورت مستمر از جانب طرفین تمدید شده و مورد تایید هر دو باشد در غیر این صورت این قرارداد یا عقد دیگر مورد اعتبار نیست چراکه رضایت و اذن دیگر وجود ندارد و این عقود برپایه اذن است. با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره عقود اذنی به شما بگوییم.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

عقود اذنی چیست؟ تعریف حقوقی قرارداد چه می باشد؟ چه ویژگی هایی برای تشخیص عقود اذنی وجود دارد؟ کدام قراردادها را می توان از جمله عقود اذنی دانست؟ تفاوت عقود اذنی و عقود عهدی چیست؟ قراردادها از گذشته های دور تاکنون در تنظیم روابط حقوقی بین افراد نقش بسزایی داشته اند. در همین راستا نیز قانونگذار توجه ویژه ای به قراردادها دارد. به نحوی که قوانین و مقررات گوناگونی پیرامون این مسئله وضع شده است. در نتیجه همواره متقاضیان زیادی جهت دریافت خدمات حقوقی  با مشاورین موسسه حقوقی دادخواهان مجد در ارتباط هستند. این افراد همواره سوالات گوناگونی را از ما میپرسند که به رایج ترین آنها در آغاز نوشته اشاره داشتیم. پس تصمیم گرفته ایم در یکی دیگر از مجموعه مقالات موسسه حقوقی دادخواهان مجد به صورت تخصصی با عقود اذنی و نکات حقوقی پیرامون آن آشنا شویم. پس با ما همراه باشید.

عقد یا قرارداد چیست؟

اولین گامی که در مسیر آشنایی با عقود اذنی بایستی برداشته شود، تعریف حقوقی قرارداد می باشد. شاید در ابتدا انجام این کار بیهوده به نظر برسد. چرا که بسیاری از ما با تعریف قرارداد آشنا هستیم. البته کمتر کسی را می توان یافت که با تعریف حقوقی قرارداد آشنا باشد. پس تعریف کردن آن ضروری خواهد بود.

بیشتر بخوانید: برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود؟

عقد یا قرارداد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در برابر یک یا چند نفر دیگر تعهدی را بر عهده بگیرند. این موضوع صراحتا در ماده 183 قانون مدنی ذکر گردیده است. پس اگر دو یا چند نفر با یکدیگر توافق کنند که بر اساس قرارداد، تعهدات و تکالیفی را بر عهده بگیرند، یک قرارداد یا عقد منعقد شده است. همچنین بایستی اشاره کنیم که دکترین حقوقی، تفاوت های ظریفی را بین عقد و قرارداد در نظر گرفته اند که ما بدون توجه به این موارد در این مقاله، عقد و قرارداد را در یک معنای واحد به کار می بریم.

عقد یا قرارداد چیست
عقد یا قرارداد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در برابر یک یا چند نفر دیگر تعهدی را بر عهده بگیرند. این موضوع صراحتا در ماده 183 قانون مدنی ذکر گردیده است.

انواع قراردادها

نکته دیگری که پیش از آشنایی با عقود اذنی بایستی بدان بپردازیم، بررسی انواع قراردادها می باشد. در ابتدا بایستی به این نکته اشاره کنیم که با توجه به موارد گوناگونی می توان قراردادها را دسته بندی نمود که یکی از مهم ترین آنها تقسیم بندی قراردادها بر اساس آثار حقوقی عقود می باشد. قراردادها با توجه به اثری که پس از انعقاد از خود برجای میگذارند به سه نوع مهم تقسیم می شوند:

  • عقود تملیکی: آن دسته از عقودی که نتیجه انعقاد آنها انتقال مال یا تعهد می باشد. از جمله این عقود می توان به بیع، اجاره معاوضه و … اشاره داشت.
  • عقود عهدی: آن دسته از عقودی که به موجب آن شخص، متعهد به انجام کاری خواهد شد. از جمله رایج ترین عقود عهدی می توان به مساقات، کفالت و … اشاره داشت.
  • عقود اذنی که قرار است در این مقاله به صورت تفصیلی با آن آشنا شویم.

عقود اذنی چیست؟

اکنون نوبت آن فرا رسیده تا با تعریف عقود اذنی آشنا شویم. در واقع عقود اذنی آن دسته از عقودی هستند که تعهد و التزامی در آنها وجود ندارد. در نتیجه تحقق یافتن و بقای آنها منوط به اذن دادن یا برداشته شدن اذن توسط طرفین می باشد. به عبارت ساده تر اگر بخواهیم چنین عقدی را منعقد کنیم، بایستی اجازه طرفین وجود داشته باشد.

برای تنظیم قرارداد نیاز به مشاوره دارید؟ از طریق صفحه وکیل تنظیم قرارداد با ما در تماس باشید

برای اینکه بتوانیم درک درست تری از عقود اذنی داشته باشیم بهتر است با تفاوت عقود اذنی و عقود عهدی آشنا شویم. در همین راستا باید به این نکته اشاره کنیم که عقود عهدی آن دسته از عقودی هستند که اثر اصلی انعقاد آنها انتقال، ایجاد یا سقوط تعهد و حق عینی می باشد. از طرفی اثر اصلی قراردادهای اذنی، اذن و اختیار است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که در عقود اذنی، تعهد نیز وجود دارد، البته اثر اصلی عقد نخواهد بود.

عقود اذنی چیست
عقود اذنی آن دسته از عقودی هستند که تعهد و التزامی در آنها وجود ندارد.

مصادیق عقود اذنی

اکنون که با تعریف عقود اذنی آشنا شدیم بهتر است، به مصادیق این عقود نیز بپردازیم. در نتیجه در ادامه به چهار مورد از مصادیق قراردادهای اذنی خواهیم پرداخت:

  • عقد وکالت اذنی: این عقد با عقد وکالت عهدی تفاوت دارد و اثر انعقاد عقد وکالت اذنی، رضایت و اذن تنها در تصرف است. پس اگر موکل از اذن خود عدول کند، تصرف وکیل باطل خواهد بود، حتی اگر او از این موضوع اطلاع نداشته باشد.
  • عقد عاریه اذنی: در این عقد نیز اگر مالک اجازه انتفاع و استفاده از مال عاریه ای را به صورت رایگان به طرف مقابل داده باشد، این عقد از جمله عقود اذنی محسوب می شود. با این حال اگر بحث تملک رایگان مال مورد نظر به میان آید، این عقد در زمره عقود عهدی قرار خواهد گرفت.

از جمله مصادیق دیگر قرارداد اذنی می توان به موارد زیر نیز اشاره داشت:

  • عقد مضاربه: این عقد نیز دو جهت دارد. اولین جهت، اجازه مالک به عامل برای کار کردن با سرمایه اوست. از این نظر این عقد در زمره عقود اذنی قرار می گیرد. جهت دیگر عقد مذکور، التزام مالک به تقسیم سود است که از این جهت در زمره عقود عهدی قرار خواهد گرفت.
  • عقد ودیعه: عبارت است از آن عقدی که شخصی مال خودش را به فرد دیگری بدهد تا وی مجانا این مال را برای او نگهداری کند. عقد ودیعه نیز از جمله عقود اذنی محسوب می شود.
مصادیق عقود اذنی
مصادیق عقود اذنی

سخن پایانی:

در این مقاله سعی داشتیم شما را به صورت کامل و تفصیلی با عقود اذنی آشنا کنیم. با این حال بایستی به این نکته توجه داشته باشید که نکات حقوقی فراوانی در این حیطه وجود دارد که قطعا نمی توان همه آنها را در این مقاله گنجاند.

 در نتیجه اگر هرگونه سوالی پیرامون قراردادهای اذنی دارید می توانید از طریق مشاوره حقوقی با بهترین وکیل قراردادها در ارتباط باشید. همچنین اگر قصد دارید عقد اذنی مورد نظر خود را تنظیم کنید، بهتر است این کار توسط یک وکیل انجام گیرد. به همین منظور و با توجه به اهمیتی که عقود اذنی دارد، موسسه حقوقی دادخواهان مجد امکان مشاوره با بهترین وکیل قراردادها را برای شما عزیزان فراهم کرده است. لازم به ذکر است که مجموعه ما با سابقه بیش از 10 سال فعالیت در این زمینه در کنار شما عزیزان خواهد بود تا بتوانید نتایج مورد نظر خود را کسب کنید.

درخواست مشاوره فوری

مطالب مشابه

مجتمع ویژه جرایم اقتصادی
دسته‌بندی نشده

مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی

پادکست مجتمع ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی مجتمع ویژه جرایم اقتصادی چیست؟ قانون آیین دادرسی کیفری، یکی از مهم‌ترین قوانین در نظام قضائی ایران است

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی
دسته‌بندی نشده

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

پادکست تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی مجازات‌های تعزیری یکی از مهم‌ترین انواع مجازات‌ها در نظام حقوقی ایران هستند که به‌منظور حفظ نظم عمومی، اصلاح

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا