اقاله قرارداد چیست و چه تفاوتی با فسخ قرارداد دارد؟

اقاله قرارداد

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

پادکست اقاله قرارداد

عقد قرارداد به عنوان یکی از پایه‌های اصلی روابط اجتماعی و تجاری، در زندگی روزمره ما نقشی پررنگ ایفا می‌کند. روزانه هزاران قرارداد با موضوعات متنوعی از جمله قراردادهای کاری، خرید و فروش ملک و … منعقد می‌شود. بر اساس ماده 10 قانون مدنی، طرفین قرارداد مکلف به رعایت مفاد آن هستند و نمی‌توانند به دلخواه از تعهدات خود شانه خالی کنند. این اصل حقوقی، ثبات و اطمینان را در روابط قراردادی برقرار می‌سازد.

تعریف اقاله و فسخ

قانونگذار برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، فسخ قرارداد را با سه ابزار اقاله، فسخ و انفساخ مجاز دانسته و شرایط هر کدام را تعیین کرده است که در ادامه به هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.

۱) فسخ قرارداد:

معمولاً یک اقدام یک‌جانبه است که یک طرف به دلیل تخلف طرف مقابل، قرارداد را به هم می‌زند. معمولاً به دلیل نقض مفاد قرارداد توسط یکی از طرفین رخ می‌دهد. ممکن است منجر به اختلافات حقوقی، مطالبه خسارت و سایر پیامدهای قانونی شود.

چه زمانی از فسخ قرارداد استفاده می شود؟

  • زمانی که یکی از طرفین به طور آشکار و مکرر از تعهدات خود تخلف می‌کند.
  • در صورتی که ادامه قرارداد به ضرر یکی از طرفین باشد.
  • هنگامی که توافق بر سر اقاله امکان‌پذیر نباشد.

معایب فسخ قرارداد

  • پیامدهای حقوقی بیشتر
  • سطح تنش و درگیری بیشتر
  • تاخیر در اجرای فسخ قرارداد
  • آسیب به روابط تجاری

۲) اقاله قرارداد:

یک توافق دو جانبه است که هر دو طرف با رضایت کامل به آن تن می‌دهند. دلایل مختلفی مانند تغییر شرایط، پشیمانی از قرارداد، یا دلایل شخصی می‌تواند دلیل اقاله باشد. معمولاً پیامدهای کمتری نسبت به فسخ دارد و طرفین می‌توانند با توافق، شرایط پایان قرارداد را تعیین کنند.

چه زمانی از اقاله قرارداد استفاده می شود؟

  • زمانی که هر دو طرف به ادامه قرارداد تمایلی ندارند.
  • در صورت وجود اختلافات جزئی که با مذاکره قابل حل است.
  • برای جلوگیری از طولانی شدن اختلافات و هزینه‌های حقوقی.

معایب اقاله قرارداد

  • امکان دارد طرفین به توافق نرسند یا توافق به نفع دیگیر باشد.
  • زمان‌بر بودن مذاکرات بین طرفین.
  • عدم قطعی؛ ممکن است در حین مذاکره اخلافات جدیدی پیش بیاید.
  • در برخی موارد طولانی شدن زمان مذاکره می تواند باعث افزایش ضرر یکی از طرفین شود.

تفاوت اقاله و فسخ قرارداد چیست؟

تفاوت اصلی فسخ قرارداد و اقاله قرارداد این است که در اقاه قرارداد هر دو طرف باید رضایت داشته باشند ولی در فسخ قرارداد یکی از طرفین به دلایلی می تواند قرارداد را فسخ کند. فسخ قرارداد شرایط و مراحلی دارد که عدم آگاهی از آنها میتواند مشکل ساز شود.

اگر درباره شرایط و مراحل فسخ قرارداد نیاز به اطلاعات بیشتر دارید توصیه می کنم مقاله روش های فسخ قرارداد را مطالعه کنید.

کدام بهتر است اقاله یا فسخ؟

هدف نهایی در اقاله و فسخ خروج از قرارداد و پایان دادن به تعهدات و مفافد قرارداد است و از این حیث تفاوتی با هم ندارند. بسته به شرایط و محدودیت های قرارداد شما می توانید از این این روش‌ها را برای خروج از قرارداد استفاده کنید. درواقع هیچکدام از این روش‌ها به دیگری برتری ندارند و همه چیز بستگی به شرایط طرفین و بندهای قرارداد دارد.

فرض کنید قراردادی بسته‌اید و حالا متوجه شده‌اید که این قرارداد به ضررتان تمام می‌شود. اما متاسفانه، به دلیل امضای بندهایی در قرارداد، حق قانونی برای فسخ آن را ندارید. در این شرایط، بهترین راه حل این است که با طرف مقابل مذاکره کنید و به توافق مشترک برای پایان دادن به قرارداد برسید. به عبارت ساده‌تر، وقتی راه قانونی برای خارج شدن از یک قرارداد وجود ندارد، توافق دو طرفه بهترین گزینه است.

در صورت نیاز به مشاوره تخصصی می توانید با وکیل تنظیم قرارداد موسسه حقوقی دادخواهان مجد تماس بگیرید. کارشناسان ما راهنمایی های لازم را با توجه به شرایط شما ارائه خواهند کرد.

شرایط اقاله قرارداد

قااله قرارداد بر اساس رضایت و توافق طرفین معامله است. وجود شرایط زیر برای اقاله قرارداد الزامیست:

  • اقاله قرارداد تنها در عقود جایز قابل انجام است.
  • هر دو طرف معامله باید رضایت داشته باشند
  • معلوم بدون موضوع اقاله
  • اهلیت طرفین

سخن پایانی

اقاله قرارداد، فسخ قرارداد دو مورد از مهمترین روش های انحلال قرارداد است. اقاله قرارداد به معنای انحلال قرارداد به توافق هر دو طرف معامله است؛ درحالی که فسخ معامله به معنای پایان دادن قرارداد توسط یکی از طرفین قرارداد است. انفساخ نیز به معنای پایان قرارداد با حکم قانون است.

فسخ و انحلال قرارداد همواره با پیچیدگی هایی همراه است. عدم رعایت برخی نکات هنگام عقد قرارداد و یا فسخ قرارداد می تواند زمینه ساز مشکلات زیادی شود. توصیه می شود پیش از هر اقدامی با یک وکیل تنظیم قررداد مشورت نمایید.

کارشناسان ما در موسسه حقوقی دادخواهان مجد به صورت شبانه روزی اماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشند. در اسرع وقت با ما تماس بگیرید.

درخواست مشاوره فوری

مطالب مشابه

ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول
دعاوی ملکی

الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول

ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول به چه معناست؟ در طول تاریخ حقوق کشورها، دعاوی مربوط به املاک غیرمنقول، از جمله آپارتمان‌ها، زمین‌ها، باغ‌ها، و املاک

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا