در ادامه موضوعات بانکی، که در وبلاگ موسسه حقوقی دادخواهان مجد مطرح شد، در این مطلب به موضوع “دعوای استرداد ضمانت” پرداخته ایم که یکی از شایع ترین دعاوی حقوقی میباشد. در طول این مطلب ابعاد مختلف دعوای استرداد ضمانت را بررسی خواهیم کرد. بعضا برای درک بهتر دعوای استرداد ضمانت باید قراردادهای بانکی را به خوبی بشناسید.
همواره توصیه کردهایم که جهت پیشرفت هرچه بهتره پرونده تان در مراجع قضایی و کسب نتیجه مطلوب، با یک وکیل متخصص مشورت نمایید. موسسه حقوقی دادخواهان مجد یکی از برترین موسسات حقوقی تهران واقع در نیاوران میباشد که میتوانید برای دعوای استرداد ضمانت به آن مراجعه فرمایید.
⚖️ جهت مشاوره با وکیل استرداد ضمانت کلیک نمایید ⚖️
دعوای استرداد ضمانت چیست؟
برای درک بهتر مفهوم دعوای استرداد ضمانت با یک مثال توضیح میدهیم. فرض کنید شخصی برای دریافت وام به بانک مراجعه میکند و بانک بعد از بررسی شرایط و بعد از دریافت چک ضمانت وام را در اختیار شخص قرار میدهد. بعد از پرداخت اقساط وام، وام گیرنده باید چک ضمانت خود را از بانک پی بگیرد. حال اگر بانک چک را عودت ندهد، شخص باید دعوای استرداد ضمانت را نزد مراجع ذیصلاح مطرح نماید. در واقع بعد از پرداخت اقساط توسط وام گیرنده، چک در ید بانک امانت است. از آنجایی که ید امانی نمیتواند به ید ضمانی تبدیل شود، در صورتی که بانک چک را استرداد ندهد و استفاده دیگری نماید، خیانت در امانت صورت گرفته است.
با توجه به توضیحات بالا یک سوال مطرح میشود:
سوال: آیا ممکن است دعوای استرداد ضمانت به دعوای خیانت در امانت بدل شود؟
پاسخ: بله؛ همانطور که گفته شد، ید امانی به ید ضمانی تبدیل نمیشود و در صورت عدم استرداد ضمانت به شخص، و سوء استفاده از ضمانت توسط بانک، دعوای خیانت در امانت مطرح میشود.
نکته: بهتر است برای اینکه پرونده شما در مدت زمان کوتاه تری پیش برود، دعوای خیانت در امانت را مطرح نکنید و از طریق دعوای استرداد ضمانت اقدام کنید. چرا که اگر از طریق دعوای خیانت در امانت پیش بروید، باید منتظر باشید تا بانک اقدامی بر روی چک انجام دهد تا پرونده در جریان بیافتد که معمولا زمان زیادی به طول میانجامد.
ضمانتهای مورد قبول بانک در قرارداد های بانکی
بانکها در قراردادهای خود از طرف مقابل ضمانتهای تعهد آوری را دریافت میکنند تا در صورت عدم انجام تعهدات از طرف دیگر قرارداد، از آن ضمانت ها استفاده نمایند. در واقع دعوای استرداد ضمانت برای پس گرفتن همین ضمانتها شکل میگرند. در ادامه به انواع ضمانت های مورد قبول بانک خواهیم پرداخت.
- اموال منقول: سپرده ها، جواز کسب، اوراق و سهام مورد قبول سازمان بورس و اوراق بهادار و…
- اموال غیر منقول: املاک مسکونی، املاک تجاری و اداری
- اسناد تجاری: سفته، برات، چک و…
💡 بیشتر بدانید: سوء استفاده کارفرما از سفته حسن انجام کار 💡
اهمیت استرداد چک و سفته
تا به اینجا با مفهوم دعوای استرداد ضمانت و انواع ضمانتهای مورد قبول بانک پرداخته ایم. اما بسیاری از افراد این سوال را میپرسند که اصلا چه نیازی به پس گرفتن ضمانت میباشد؟ به عنوان مثال فرض کنید شما به کارفرمای خود سفته حسن انجام کار ارائه داده اید، آیا اهمیتی دارد که بعد از اتمام قرارداد سفته خود را پس بگیرید؟
در جواب باید بگوییم بله؛ به طور خلاصه به دو علت باید ضمانت خود را پس بگیرید:
- وام گیرنده یا کارمند باید ادله کافی برای اثبات انجام تعهدات خود داشته باشد و آن ها را ضبط نماید. چرا که بعد از اتمام قرارداد، اگر ضمانت خود را پس نگیرد، بانک یا کارفرما یا هر شخص دیگری که ضمانت شما نزد ایشان است میتواند در مراجع قضایی ادعا کند که شما تعهدات خود را انجام ندادهاید.
- اگر ضمانت شما ( چک، سفته و…) از سوی کارفرما یا بانک در اختیار شخص ثالثی قرار گیرد، و آن شخص مبلغ معین را طلب کند، پرونده حقوقی میتواند بسیار پیچیده شود.
نحوه طرح دعوای استرداد ضمانت
جهت طرح دعوای استرداد ضمانت، اولین قدم تنظیم یک دادخواست دقیق است. توصیه میکنیم دادخواست خود را با مشورت وکیل تنظیم کنید. همچنین میتوانید از نمونه دادخواست استرداد چک و سفته که توسط وکلای موسسه حقوقی دادخواهان مجد تنظیم شده است نیز استفاده کنید. بعد از تنظیم دادخواست، باید آن را تقدیم دادگاه نمایید تا مراحل قانونی آن سی شود و نهایتا رای صادر شود. برای طرح دعوای استرداد ضمانت نیاز به مدارکی نیز دارید که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
مدارک لازم برای طرح دعوای استرداد چک، سفته و …
- مدارک هویتی
- فرم دادخواست
- اظهارنامه
- فیش واریزی هزینه دادرسی
هزینه دادرسی دعاوی مالی در سال 1401
از آنجایی که دعوای استرداد چک و سفته از جمله دعاوی مالی میباشد، هزینه دادرسی آن باید در ابتدا پرداخت شود. هزینه دادرسی دعاوی مالی در سال 1401 به شرح زیر است:
عنوان |
مبلغ |
هزینه دادرسی دعاوی مالی با ارزش تا 200 میلیون ریال، در مرحله بدوی |
2.5 درصد ارزش خواسته |
هزینه دادرسی دعاوی مالی با ارزش بیش از 200 میلیون ریال، در مرحله بدوی |
3.5 درصد ارزش خواسته |
هزینه دادرسی دعاوی مالی در مرحله تجدید نظر و واخواهی |
4.5 درصد محکوم به |
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث |
5.5 درصد ارزش خواسته |
نمونه دادخواست استرداد ضمانت
همانطور که پیش تر در همین مقاله اشاره شد، جهت تهیه یک دادخواست مناسب، بهتر است با یک وکیل حرفهای در ارتباط باشید. اما در ادامه یک نمونه دادخواست استرداد چک که توسط وکلای موسسه حقوقی دادخواهان مجد طراحی شده است را برای شما بزرگواران در قالب PDF قرارداد دادهایم.
توجه داشته باشید که این دادخواست یک نمونه کلی میباشد و ممکن است دقیقا برای پرونده شما مناسب نباشد. لذا مسئولیت نتایج حاصل از استفاده از این نمونه دادخواست متوجه شخص کاربر خواهد بود.
وکیل دعاوی مالی، پولی و بانکی + وکیل استرداد چک و سفته
موسسه حقوقی دادخواهان مجد ایرانیان، به واسطه دپارتمان پولی و بانکی قدرتمندی که دارد، آماده است تا در دعاوی مختلفی مالی، پولی و بانکی مانند دعوای استرداد ضمانت به شما عزیزان خدمت رسانی نماید.