ممنوع المعامله کیست؟

ممنوع المعامله کیست؟
ممنوع‌المعامله، هر شخص حقیقی یا حقوقی است که به طور موقت یا دائم، به دلیل عدم اهلیت، حجر، ورشکستگی یا حکم و دستور قضایی، از انجام معاملات و مداخله در امور مالی خود منع شده‌است. معاملات این افراد به دلیل عدم نفوذ یا ابطال، فاقد اثر حقوقی است. در ادامه، بر اساس قانون مدنی و تجارت، مصادیق و شرایط ممنوع‌المعامله شدن اشخاص حقیقی و حقوقی بیان می‌شود.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

پادکست ممنوع المعامله

ممنوع المعامله یک عبارت حقوقی است که به افراد یا سازمان‌هایی اطلاق می‌شود که به دلایل مختلف انجام معاملات با آن‌ها ممنوعیت وجود دارد. برای مثال، ممنوع المعامله می‌تواند فردی باشد که به جرم‌های مالی مانند تقلب، اختلاس، فرار مالیاتی، پولشویی یا تحریم‌های بین‌المللی محکوم شده‌اند.

همچنین ممنوع المعامله می‌تواند محدودیت‌هایی باشد که بر سازمان‌هایی که به دلایل امنیتی، سیاسی، اقتصادی یا اخلاقی بر آن‌ها اعمال شده است.

هدف از تعیین محدودیت بر این افراد و سازمان این است که از انتقال منابع مالی یا مادی به افراد یا سازمان‌هایی که ممکن است باعث آسیب به جامعه، امنیت، قانون یا ارزش‌های اخلاقی شوند، جلوگیری شود. درادامه به شرح و توضیح بیشتر این مطلب می‌پردازیم.

ممنونع المعامله

انواع ممنون المعامله و معیار‌های تعیین آن

همان‌طور که گفتیم ممنوع المعامله محدودیتی است که ممکن است بر شخص و یا سازمان اعمال شود. در طی این کار این شخص و یا سازمان قادر به انجام معاملات نخواهند بود. این اعمال محدودیت می‌تواند بر اساس قوانین ملی و یا بین المللی تعیین شود. اما انواع این مورد چیست؟ در ادامه به شرح آن می‌پردازیم. انواع ممنوع المعامله و معیارهای تعیین آن به شرح زیر است:

محجورین

این دسته شامل افرادی است که بالغ، عاقل نیستند و فاقد اهلیت هستند. مثلا صغیر، مجنون و سفیه. این افراد نمی‌توانند به صورت مستقل و قانونی در معاملات شرکت کنند و نیاز به ولی یا قیم دارند.

دلیل ممنوعیت این افراد حمایت از حقوق خود آن‌ها است. زیرا اگر با این افراد معامله شود، ممکن است از جهل، نادانی، ضعف عقل یا تحت تأثیر دیگران قرار گرفته باشند و به ضرر خود معامله کنند. بنابراین، معامله با این افراد باطل است و از لحاظ قانونی مقبولیتی ندارد.

تاجر ورشکسته

این دسته شامل افرادی است که به دلیل بدهی یا مشکلات مالی از تجارت ممنوع شده‌اند. این افراد نمی‌توانند به صورت آزاد و مشروع در معاملات شرکت کنند و نیاز به اجازه دادگاه یا طلبکاران دارند.

دلیل ممنوعیت این افراد حمایت از حقوق طلبکاران است. زیرا اگر با این افراد معامله شود، ممکن است از بی‌پروایی، تبعیض، تقلب یا تحریف اموال قرار گرفته باشند و به ضرر طلبکاران معامله کنند. بنابراین، معامله با این افراد در خصوص اموالشان نافذ و مورد قبول قانون نیست .

محکومین دادگاه

این دسته شامل افرادی است که به دلیل ارتکاب جرایم مالی، سیاسی، امنیتی، اخلاقی و غیره از مداخله در اموالشان ممنوع شده‌اند. این افراد نمی‌توانند به صورت مستقل و قانونی در معاملات شرکت کنند و نیاز به اجازه دادگاه یا مقامات ذی‌صلاح دارند.

دلیل ممنوعیت این افراد حمایت از نظم عمومی و جلوگیری از انتقال منابع به افراد ضدمنافع است. زیرا اگر با این افراد معامله شود، ممکن است از تحریم، جریمه، مصادره یا محرومیت قرار گرفته باشند و به ضرر جامعه معامله کنند. بنابراین، معامله با این افراد در خصوص اموال توقیفی یا مصادره شده آن‌ها نافذ نیست .

چگونه می‌توان از ممنوع المعامله بودن یک شخص اطلاع پیدا کرد؟

همان‌طور که گفتیم معامله با افراد ممنوع المعامله هیچ مقبولیتی قانونی نداشته و می تواند برای شما باعث ایجاد مشکلاتی باشد. راه حل این مورد پیشگیری است، می‌توانید پیش از اخذ یک معامله ابتدا شرایط وی را برسی کنید. برای اطلاع از ممنوع المعامله بودن یک شخص، روش‌های مختلفی وجود دارد که به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنم:

1-استعلام از دفاتر ثبت اسناد و املاک: این روش یکی از معتبرترین و قابل اعتمادترین روش‌ها برای اطلاع از ممنوع المعامله بودن یک شخص است. اسامی اشخاص ممنوع المعامله از طریق دادستان کل کشور و توسط سازمان ثبت اسناد و به صورت الکترونیکی به دفاتر اسناد رسمی ارسال می‌شود.

با مراجعه به دفتر ثبت اسناد و ارائه کد ملی شخص مورد نظر خود می‌توانید وضعیت ممنوع المعامله بودن وی را به سادگی مورد برسی قرار دهید.

2-استعلام از سامانه سجام: این روش یکی از سریع‌ترین و راحت‌ترین روش‌ها برای اطلاع از ممنوع المعامله بودن یک شخص است. سامانه سجام یک سامانه الکترونیکی است که امکان استعلام وضعیت حقوقی اشخاص حقیقی و حقوقی را فراهم می‌کند.

در این مورد نیز به همان صورت قبل می‌توانید با مراجعه به این سامانه و ارائه کد ملی شخص از ممنوع المعامله بودن وی یا سازمانی اطلاع پیدا کنید.

3-استعلام از سایر منابع: این روش یکی از کم‌اعتبارترین و نامطمئن‌ترین روش‌ها برای اطلاع از ممنوع المعامله بودن یک شخص است. این روش شامل استفاده از سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، کانال‌ها، گروه‌ها و سایر منابع اینترنتی است که ادعا می‌کنند که می‌توانند اطلاعات مربوط به ممنوع المعامله بودن اشخاص را ارائه کنند.

روش‌های پیشگیری از ممنوع المعامله شدن

ممنوع المعامله بودن می‌تواند باعث ایجاد مشکلات فراوانی بوده و روند بسیاری از کار‌های شما را مختل کند اما یک پیشگیری صحیح می‌تواند شما را از درگیر شدن با این موارد به دور نگه دارد. برای پیشگیری از ممنوع المعامله بودن، باید روش‌های مختلفی را در نظر گرفت که به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • رعایت اصول و قوانین: رعایت اصول و قوانین یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین روش‌ها برای پیشگیری از ممنوع المعامله بودن است. لازم است همیشه از انجام هرگونه فعالیت غیرقانونی، غیراخلاقی، غیرشرعی یا ضدمنافع خودداری کنید.
  • استعلام از وضعیت حقوقی خود و طرف مقابل: این روش یکی از سریع‌ترین و راحت‌ترین روش‌ها برای پیشگیری از ممنوع المعامله بودن است. لازم است قبل از انجام هرگونه معامله، از وضعیت حقوقی خود و طرف مقابل اطمینان حاصل کرد این کار می‌تواند اعتبار معامله‌ی انجام شده را افزایش داده و احتمال به وجود آمدن مشکلات را کاهش دهد.
  • انتخاب وکیل یا مشاور حقوقی متخصص: انتخاب وکیل می‌تواند یکی از موثرترین و امن‌ترین روش‌ها برای پیشگیری از ممنوع المعامله شدن است. بهتر است همیشه در انجام معاملات مهم، پیچیده، حساس یا بلندمدت، از کمک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص استفاده کنید. این کار به شما کمک می کند تمام مسائل را به صورت قانونی طی کرده و از به وجود آمدن مشکلات احتمالی پیشگیری شود.

کلام آخر

انجام معاملات جدا از سود و مزایایی که می‌تواند برای ما به همراه داشته باشد، ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلاتی نیز شود. از این جهت انتخاب فرد مناسب برای معامله و داشتن یک وکیل مجرب و کار‌دان جهت دریافت خدمات حقوقی می‌تواند این ضرر‌ها را پیشگیری کرده و مشکلاتی احتمالی را رفع کند. بهتر است پیش از انجام هر کار تمام جوانب را سنجیده و سپس تصمیمات خود را اخذ کنید.

درخواست مشاوره فوری

مطالب مشابه

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی
دسته‌بندی نشده

تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی

پادکست تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی مجازات‌های تعزیری یکی از مهم‌ترین انواع مجازات‌ها در نظام حقوقی ایران هستند که به‌منظور حفظ نظم عمومی، اصلاح

دسته‌بندی نشده

حبس تعزیری چیست؟

پادکست حبس تعزیری چیست؟ مجازات‌های تعیین شده در قانون مجازات اسلامی کشور ما به طور کلی به پنج دسته اصلی تقسیم می‌شوند: مجازات حد، قصاص،

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا