برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود؟ منظور از قرارداد چیست؟ قرارداد دارای چه بخش هایی می باشد؟ در صورت وجود چه شرایطی می توان یک قرارداد را صحیح دانست؟ قراردادها به عنوان مهم ترین ابزار تعیین روابط حقوقی بین افراد شناخته می شوند. در واقع بعد از انعقاد یک قرارداد، تعهداتی بر دوش طرفین آن قرار می گیرد. پس تنظیم اصولی قرارداد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی کوچک ترین کوتاهی در تنظیم اصولی قرارداد ممکن است تبعات غیر قابل جبرانی برای طرفین آن داشته باشد. به همین خاطر همه روزه افراد زیادی جهت مشاوره حقوقی نگارش قرارداد با وکیل تنظیم قرارداد موسسه حقوقی دادخواهان مجد در ارتباط هستند. پس تصمیم گرفته ایم در این مقاله به صورت کامل به این سوال پاسخ دهیم که برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود؟
قرارداد چیست؟
قبل از اینکه به سوال برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود، بپردازیم بایستی با تعریف قرارداد آشنا شویم. از ابتدای تاریخ تاکنون، روابط حقوقی بین افراد وجود داشته است. در همین راستا یکی از ابداعات بشر نگارش قرارداد حقوقی می باشد. به همین خاطر، این نهاد حقوقی یکی از مهم ترین نهادهای حقوقی موجود در سیستم های حقوقی جهان محسوب می شود. قرارداد که به پیمان، تعهد و عهد نیز شناخته می شود در ماده 183 قانون مدنی تعریف شده است. این ماده عنوان می کند: «عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد».
اهمیت تنظیم اصولی قرارداد:
یکی دیگر از مواردی که قبل از پاسخ به سوال برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود، بایستی بدان بپردازیم اهمیت تنظیم اصولی قرارداد می باشد. در واقع متخصصین موسسه حقوقی دادخواهان مجد اهمیت تنظیم اصولی قرارداد را در موارد زیر خلاصه می کنند:
- حل و فصل اختلافات حقوقی که ممکن است در آینده به وجود آیند.
- جلوگیری از طولانی شدن فرایند رسیدگی به اختلافات.
- جلوگیری از واگذار کردن نتیجه پرونده.
- پیشگیری از صرف هزینه های هنگفت جهت حل و فصل اختلافات.
- کمک به انجام هرچه بهتر تعهدات طرفین.
- حفظ روابط کاری و حقوقی بین طرفین.
- جلوگیری از پارتی بازی در دادگاه.
- تعیین تعهدات هر کدام از طرفین به صورت دقیق و حقوقی.
- تنظیم یک سند محکمه پسند برای ارائه به دادگاه.
- تحت حمایت قانون قرار گرفتن طرفین.
- درخواست هرچه بهتر خسارات ناشی از عدم انجام تعهد.
شرایط تنظیم اصولی قرارداد:
اکنون نوبت آن رسیده که به سوال برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود، پاسخ دهیم. اولین مرحله از مراحل نگارش قرارداد این است که به شرایط عمومی و اختصاصی قرارداد مورد نظر توجه داشته باشیم. قانونگذار در ماده 190 قانون مدنی، 4 شرط اصلی را به عنوان شرایط عمومی تمامی قراردادها در نظر گرفته است. بر اساس این ماده، شرایط عمومی صحت قراردادها عبارتند از:
- اراده و رضایت طرفین قرارداد.
- اهلیت داشتن طرفین.
- معین بودن موضوع مورد معامله.
- مشروعیت داشتن جهت معامله.
از طرفی برای اینکه برخی از قراردادها به صورت صحیح منعقد شوند، قانونگذار علاوه بر رعایت شرایط عمومی صحت قراردادها وجود شرایط اختصاصی را نیز لازم دانسته است. پس در اینگونه موارد باید با وکیل قراردادها مشاوره داشته باشید.
برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود؟
همانطور که در مرحله قبلی ذکر شد، اولین مرحله از مراحل تنظیم قرارداد آشنایی با شرایط عمومی و اختصاصی صحت قرارداد مورد نظر می باشد. اکنون بایستی به سایر مراحل تنظیم قرارداد اشاره داشته باشیم.
این مراحل عبارتند از:
- در اولین مرحله، بایستی عنوان قرارداد را مشخص کنیم. چرا که با تعیین عنوان قرارداد، تعهدات و مفاد آن نیز مشخص خواهند شد.
- در دومین مرحله، طرفین قرارداد بایستی مشخص شوند. این طرفین می توانند 2 یا بیشتر باشند و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی را نیز شامل می شوند.
- تعیین وکیل از جانب هر کدام از طرفین در صورت لزوم با ذکر مشخصات هویتی کامل.
- تعیین مدت قرارداد و تاریخ تنظیم آن.
- تعیین نمودن محل تنظیم قرارداد جهت تعیین دادگاه صالح به رسیدگی به اختلافات مرتبط با قرارداد.
- مشخص کردن محل انجام تعهد به ویژه در مواردی که موضوع آن ارائه خدمات یا تحویل کالا می باشد.
- تعیین نمودن مبلغ قرارداد به صورت دقیق و قطعی و نحوه پرداخت آن.
- تعیین شروط و تعهدات هر کدام از طرفین.
- تعیین ضمانتنامه حسن انجام کار در صورت نیاز.
- مشخص نمودن شرایط فسخ قرارداد.
- تعیین مرجع رسیدگی به حل اختلافات.
- مشخص نمودن ضمائم قرارداد.
نکات لازم برای تنظیم قرارداد:
تا اینجای مقاله به صورت کامل و تفصیلی به سوال برای تنظیم قرارداد چه مراحلی باید طی شود، پرداختیم. در همین راستا بایستی به یکی دیگر از متداول ترین سوالاتی که هنگام مشاوره حقوقی نگارش قرارداد از وکلای مجموعه ما پرسیده می شود، بپردازیم؛ چه نکاتی هنگام تنظیم قرارداد بایستی رعایت شود؟
در پاسخ به این سوال می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- قبل از انعقاد قرارداد حتماً اهلیت و صلاحیت داشتن طرفین بایستی بررسی شود.
- برگزاری چند جلسه جهت مذاکره قبل از قرارداد و رسیدن به تفاهم ضروری است.
- در نظر گرفتن ماده ای تحت عنوان «تعاریف اصطلاحات قرارداد» جهت جلوگیری از سوء برداشت های احتمالی ضروری است.
- قرارداد بایستی کامل و جامع باشد و تمامی جزئیات مورد نظر طرفین را در بر بگیرد.
- قرارداد بایستی ساده و خلاصه نگارش شود تا از تعدد تفاسیر جلوگیری گردد.
- در صورت لزوم می توان ماده ای مربوط به «محرمانگی مفاد قرارداد» را نیز در آن گنجاند.
- توافقات بین افراد نمی توانند خلاف قوانین باشند.
- بهتر است تمامی ریسک های احتمالی را پیش بینی کنید.
- قرارداد بایستی به گونه ای تنظیم شود که برای اشخاص ثالث قابل فهم باشد.
لزوم تنظیم قرارداد توسط وکیل:
در واقع اگرچه در این مقاله به ذکر تمامی مراحل نگارش قرارداد و نکاتی که هنگام تنظیم قرارداد بایستی آنها را بدانید پرداختیم، با این حال بهتر است برای تنظیم اصولی قرارداد این کار را به یک وکیل قراردادها بسپارید. پس اگر به دنبال تنظیم انواع قراردادها هستید، بهتر است در اولین گام با یک وکیل مجرب و متخصص مشورت کنید. به همین منظور ما در موسسه حقوقی دادخواهان مجد امکان مشاوره با برترین وکیل قراردادها در ایران را فراهم کرده ایم. شما می توانید از طریق مشاوره حقوقی با ما در ارتباط باشید.