قرار منع تعقیب چیست؟ نحوه اعتراض به قرار منع تعقیب

قرار منع تعقیب

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

پادکست قرار منع تعقیب

در فرآیند رسیدگی به دعاوی کیفری، قاضی ممکن است قرار منع تعقیب صادر کند. صدور قرار منع تعقیب به معنای آن است که مستندات کافی برای انتساب جرم به متهم وجود ندارد یا عملی که متهم انجام داده است جرم محسوب نمی شود. صدور حکم قرار منع تعقیب پایان ماجرا نیست و این قرار قابل اعترض است.

در این مطلب به بررسی قرار منع تعقیب و نحوه اعتراض به این حکم را به صورت جامع بررسی خواهیم کرد. به شما اطمینان می دهم در پایان این مطلب هیچ سوالی در ذهنتان باقی نماند. از شما عزیزان دعوت می کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

قرار منع تعقیب به جه معناست؟

صدور قرار منع تعقیب توسط بازپرس یا دادیار پرونده به معنای پایان رسیدگی و پیگیری قضایی در مرحله دادسرا است. پس از صدور این قرار دادستان به عنوان نماینده دولت باید نظر خود را اعلام کند. چنانچه دادستان موافق صدور قرار منع تعقیب باشد این قرار به شاکی و مهتم ابلاغ میشود.

منع تعقیب به معنای اثبات بی گناهی متهم نیست بلکه نشان دهنده کمبود مدارک و شواهد برای اثبات جرم متهم است. چنانچه مدارک و شواهد جدیدی در خصوص پرونده کشف شود امکان از بازگشایی مجدد پرونده و پیگیری قضایی وجود داد. در واقع صدور قرار منع تعقیب به معنای مختومه شدن پرونده برای همیشه نیست.

قرار منع تعقیب در چه مواردی صادر می شود؟

به طور کی قرار منع تعقیب در شرایط زیر صادر می‌شود:

۱) عمل متهم جرم نباشد: زمانی که اقدام یا رفتاری که به متهم نسبت داده شده، در هیچ یک از قوانین جزایی به عنوان جرم تلقی نشده باشد، قرار منع تعقیب صادر می‌شود. در این شرایط، با توجه به اینکه آنچه فرد انجام داده جرم محسوب نمی‌گردد، ادامه تعقیب و رسیدگی قضایی فاقد موضوع است.

۲) کمبود مدارک: اگر عمل متهم جرم تلقی شود، اما ادله و شواهد کافی برای انتساب آن جرم به متهم وجود نداشته باشد، قرار منع تعقیب صادر می‌شود. در این حالت، با عنایت به اصل برائت و لزوم اثبات جرم با دلایل کافی و مستند، چنانچه مقام قضایی به این نتیجه برسد که مستندات موجود برای اثبات جرم و تعقیب متهم ناکافی است، قرار منع تعقیب را صادر می‌کند.

اعتراض به قرار منع تعقیب

چنانچه پس از صدور قرار منع تعقیب، شخص شاکی نسبت به صدور قرار منع تعقیب اعتراض نماید و درخواست خود را ثبت کند، پرونده به مرجع صالح برای رسیدگی به‌ آن جرم ارسال می‌شود. در صورت نقض قرار منع تعقیب توسط مرجع رسیدگی کننده ، پرونده مجددا به جریان می افتد و پیگیری قضایی شروع می شود.

  1. مراجعه به سامانه ثنا:

    شاکی باید به سامانه ثنا مراجعه کرده و مانند زمانی که شکایت اولیه را ثبت کرده است، اعتراض خود را ثبت کند.

  2. ثبت اعتراض:

    پس از ثبت اعتراض در سامانه ثنا، این اعتراض به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد ارسال می‌شود.

  3. رسیدگی در دادگاه:

    دادگاه در جلسه خاصی به اعتراض رسیدگی می‌کند و پرونده را بررسی می کند و در مرحله بعد حکم را صادر می کند.  

  4. صدور حکم دادگاه:

    پس از پایان جلسه دادگاه، دادگاه رای خود را صادر می‌کند. اگر دادگاه اعتراض شما را وارد بداند، قرار منع تعقیب را نقض کرده و پرونده را برای ادامه رسیدگی به دادسرا برمی‌گرداند. در غیر این صورت، رای دادگاه قطعی خواهد بود.

مهلت اعتراض به قرار منع تعقیب

مهلت قانونی برای اعتراض به قرار منع تعقیب برای اشخاص مقیم ایران ۱۰ روز و برای اشخاص خارج از کشور یکماه درنظر گرفته شده است. چنانچه پس از پایان مهلت مذکور هیچ یک از طرفین برای اعتراض اقدام نکنند یا اعتراض توسط مرجع ذی صلاح رد شود،  قرار منع تعقیب قطعی بوده و پرونده مختومه اعلام می‌شود.

سخن پایانی

قرار منع تعقیب یکی از تصمیمات مهم قضایی است که می‌تواند بر سرنوشت افراد تاثیرگذار باشد. در این مقاله سعی کردیم به طور مختصر و مفید به موضوع قرار منع تعقیب، شرایط صدور آن و نحوه اعتراض به آن بپردازیم.

موسسه حقوقی دادخواهان مجد با بهره‌گیری از وکلای مجرب و متخصص در زمینه کیفری، آماده است تا در تمامی مراحل پرونده‌های کیفری از جمله اعتراض به قرار منع تعقیب، شما را همراهی نماید. در اسرع وقت با ما تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان بهره مند شوید.

درخواست مشاوره فوری

مطالب مشابه

اجرت‌المثل چیست
دسته‌بندی نشده

اجرت‌المثل چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

پادکست نحوه محاسبه اجرت المثل اجرت‌المثل چیست؟ اجرت‌المثل، به عنوان یکی از مفاهیم مهم حقوقی، به مبلغی اشاره دارد که فرد باید به دیگری پرداخت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا